Select Page

Viltkött och habanero går fantastiskt bra ihop. Här är en snabb gryta gjord på färs, med en riktigt varm och mustig smak av enbär, öl, kaffe och kakao. Det går så klart bra med annat kött också, t ex grytbitar. Förläng då koktiden efter typen av kött. Givetvis går det också bra med vegetarisk färs.

500 gr älgfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3-4 krossade enbär
1/2 dl starkt kaffe
1 dl krossad eller passerad tomat
2 dl öl
1 tsk Habanero chilisås för matlagning
2-3 tsk tamari eller soja
1 msk kakao
Rikligt med oregano och timjan
Salt och peppar

Stek färsen i smör tillsammans med löken. Tillsätt resten, förutom kakaon. Låt koka i en halvtimma. Tillsätt mer öl om det blir torrt. Rör ner kakaon på slutet. Blir grytan för svag, tillsätt mer chilisås. Blir grytan för stark, tillsätt lite creme fraice.

Gurksalsa
1 gurka
1/2 grön paprika eller mild chili
1 msk limejuice
1 salladslök
2 msk creme fraiche
Salt

Skär gurkan i bitar, och finhacka paprikan och salladslöken. Blanda allt.