Select Page

Småskalig odling och produktion av chilisås, djupt inne i den mörka småländska skogen.

Långt, långt in i den mörka småländska trollskogen hittar du Skälshult gård. Här, bland stenmurar, gärdesgårdar, gran och ek, finns vår småskaliga chiliodling. Här odlar vi olika sorters chili med stolthet, glädje och kärlek. Chilin använder vi i vår produktion av chilisås.

Vi älskar chili! Det är roligt att odla och underbart att använda i köket! Vi älskar nämligen också mat. Och olika sorters chili är verkligen ett måste för oss i köket. Till grönsaker, fisk, skaldjur och köttgrytor, men även till bakverk och choklad.

Varför chilisås?

Efter att ha hobbyodlat chili i flera år och blivit hänförda av alla olika sorter och smaker som finns, var vi väldigt besvikna på utbudet i affärerna. Vi letade efter ren chilisås som smakade chili. Inte röd sås som bara var stark. Eller smakade lök eller vitlök. Eller var full av tillsatser som förtjockningsmedel, aromer, citronsyra eller fullkomligt dränkt i socker. Eller innehöll 0,04% chili (ja, det finns faktiskt en så kallad chilisås från ett stort varumärke som innehåller det!).

Så vi bestämde oss för att då får väl vi göra det själva! Det måste ju vara fler än vi som gillar olika sorters chili, och vill ha en riktig, ren chilisås som smakar just chili! Och vi hade rätt. Det finns ett stort intresse för att använda chili i matlagning idag, och allt fler upptäcker att chili inte bara är röd och stark, utan att det finns en enorm smakrikedom bland dessa underbara frukter!

Vi kallar våra såser för chilisåser för matlagning. Med det menar vi att de helt enkelt är till för att laga mat, som en smaksättare. Enkelt sagt så är dom ett alternativ till att använda färsk chili. Färsk chili kan vara svår att dosera, och besvärlig att hantera om den är stark. Kan också vara svårt att få tag på olika sorter om man inte odlar själv. Därför ville vi erbjuda enkla och lätthanterliga såser för den matlagningsintresserade.

Basen i vår produktion är våra så kallade sortchilisåser. De innehåller bara 60% färsk chili och 40% vinäger. All smak kommer från den utvalda chilisorten som används till såsen.

Se gärna vår recept-sida för tips på hur du kan använda våra chilisåser för matlagning!

Tillverkningen sker här på gården, småskaligt och hantverksmässigt. Vi strävar efter att odla så mycket av chilifrukterna till produktionen själva, men samarbetar också med andra odlare, bland annat Ryftes på Gotland.

Vår odling

På gården har vi två växthus, ett litet på cirka 40 kvm och ett större på cirka 170 kvm.

Att odla miljövänligt är en självklarhet för oss. För oss är det viktigt att hushålla med naturresurser och skapa en hållbar verksamhet, både för miljö, djur och människor.
– Vi använder inga bekämpningsmedel.
– Utsädet vi använder är alltid ekologiskt, när det finns.
– Vi är noga med att hushålla med vattnet, och för detta har vi installerat ett droppbevattningssystem, för att inte något vatten ska gå till spillo.
– Biologisk mångfald är något som ligger oss varmt om hjärtat och vi odlar flera dragväxter för pollinerande insekter i trädgården.
– Vi odlar enbart i kallväxthus. Det innebär att växthusen inte är uppvärmda, utan vi odlar helt med naturens gång. Vi odlar alltså bara på sommarhalvåret.
– Vi är i stor grad självförsörjande på jord, tack vare tre komposter och med tillskott av kogödsel varje höst från en bonde i grannbyn.
– Vi använder förebyggande biologisk bekämpning mot skadedjur i odlingen. Det innebär att vi odlar dragväxter för nyttodjur i växthusen, som hjälper till att hålla skadedjur som bladlöss borta.

Vi säljer chilisåserna till butiker och restauranger i hela Sverige. Vi vill att alla ska få möjlighet att upptäcka de fantastiska smakerna olika chilisorter har, och hur enkla de är att använda i köket!

Vilka är vi?

Vi heter Mariana och Martin,och i december 2009 flyttade vi från Stockholm ut hit till den småländsk skogen. Genom åren har vi testat olika verksamheter på gården, vi har haft gutefår, leicesterfår, höns, äggproduktion, frilandsodling av grönsaker och en liten plantskola. Men nu arbetar vi helhjärtat med vår produktion av chilisåser.

Vi bor i Kristdala socken, i norra Oskarshamns kommun, som räknas som glesbygd. Vi har över en mil till närmsta busshållplats, över två mil till närmsta affär och nästan fem mil till närmsta stad. Men vi kan inte tänka oss att man kan bo bättre än så här!

På gården bor också hunden Fuffens, katten Sixten, minigrisarna Doris och Mr Darcy och några bisamhällen.

 

 

chilisåser tidning bikupor gården växthus trädgård marknad hund i växthus rabarber väg till gården chilisåser chiliplantor