Select Page

 

Här på småländska Skälshult Gård, långt in mörka skogen, kokar vi chilisåser, med olika smak och styrka.

Våra såser är så kallade sort-chilisåser, vilket innebär att såsernas smak helt och hållet kommer från chilifrukterna. Såserna består enbart av färsk chili och vinäger. Inga tillsatser. Inga konstigheter. Såserna används för smaksättning till matlagning, där du får både smak och värme.

Chipotle
Detta är en mild till mellanstark sås som är gjord på ekrökt jalapeno. Ekspånet är närproducerat och kommer från skogarna runt gården. Vi kallröker jalapenon i cirka 30 minuter, innan vi kokar såsen. Ekspånet ger en riktig mustig smak.

Chipotle är vanlig i det mexikanska köket, och passar utmärkt till alla slags mexikanska och amerikanska rätter, som tacos och texmex-rätter. God till allt grillat, både kött och grönsaker. Används till olika slags grytor, gärna köttgrytor och böngrytor. Fin att göra salsa på, liksom olika marinader och såser. Chipotlen kan användas både i grytor som kokar länge, och även direkt som den är, t ex ringla över pizzan, ägget eller omeletten. Även fin tillsammans med ost, choklad och lakrits.
Styrka: 2.500-8.000 scoviellgrader: Mild.

 

 

Starflame
Denna solgula chilisås har en frisk och fruktig smak och doft, med lätt ton av citrus. Den är mellanstark och passar särskilt bra till fisk, skaldjur och fågel. Även denna kan användas både i grytor och varma såser, men även direkt som den är,  t ex ringla över räkmackan, laxen eller fiskburgaren. Blandas med fördel med creme fraiche för en kall sås, eller med olivolja för en vinägrett.
Styrka: 40.000-55.000 scovillegrader: Medelstark.

 

 

 

 

 

Habanero Red Savina
Det här är vår hetaste sås! Mellan 1994-2006 var Red Savina världens starkaste chili. Därefter började tävlingen om att ta fram nya ännu starkare sorter, och det har sedan dess kommit nya sorter nästan varje år nu som slår rekord. Men då vi inte är ute efter bara styrka, utan också smak har vi valt att göra vår hetaste sås på just Red Savinan, eftersom här får du både rejäl styrka men även en riktigt fin och fruktig habanerosmak.

Den här såsen passar bäst till långkok. Tillsätt den i början av koktiden och låt den koka med några timmar, så får du både värme och smak till grytan. Passar till både grönsaker och kött, men är särskilt fin tillsammans med vilt, som älg och rådjur, men även svamp. Passar också till marinader, glaze och grillsåser, och till kryddig, indisk mat.
Styrka: 270.000-500.000 scovillegrader: Mycket stark.

 

Utöver våra sort-chilisåser för matlagning, tillverkar vi även tillfälliga säsongssåser. 2017 är det en färdig grillsås med habanero, rabarber och ingefära.

Vi använder i första hand chilifrukter från egen odling till såserna. Vi odlar cirka tusen plantor per år, i våra två växthus. Vi köper även in färsk chili för att klara att hålla produktionen igång året runt, bland annat från underbara Ryftes på Gotland.

Vi levererar till butiker och restauranger i hela Sverige.

För aktuell prislista och fraktinfo, kontakta oss på:
Epost: info@skalshult.se
Telefon: 070-511 41 75

chiliplantor