Om oss

Småskalig odling och produktion av chilisås, djupt inne i den mörka småländska skogen.

Långt, långt in i den mörka småländska trollskogen hittar du Skälshult gård. Här, bland stenmurar, gärdesgårdar, gran och ek, finns vår småskaliga chiliodling. Här odlar vi olika sorters chili med stolthet, glädje och kärlek. Chilin använder vi i vår produktion av chilisås.

Vi älskar chili! Det är roligt att odla och underbart att använda i köket! Vi älskar nämligen också mat. Och olika sorters chili är verkligen ett måste för oss i köket. Till grönsaker, fisk, skaldjur och köttgrytor, men även till bakverk och choklad.

Att odla miljövänligt är en självklarhet för oss. För oss är det viktigt att hushålla med naturresurser och skapa en hållbar verksamhet, både för miljö, djur och människor.

Vi använder inga bekämpningsmedel i vår odling. Utsädet vi använder är alltid ekologiskt, när det finns. Vi köper i huvudsak våra fröer från Runåbergs Fröer. Vi har en egen brunn på gården, men är noga med att resurshålla med vattnet. För detta har vi installerat en solcellsdriven bevattningsanläggning, för att inte något vatten ska gå till spillo. Vi arbetar också aktivt för att ta hand om både natur- och kulturvärden på gården.

Så hur odlar vi då vår småländska chili?

Om vi börjar med jorden vi använder så är vi självförsörjande på detta. Vi har tre olika komposter i olika storlekar, som vi utgår ifrån när vi blandar vår egen jord. Komposten innehåller halm, kompost, växtrester och gödsel från en gård i närheten. När chiliplantorna är färdigskördade i oktober läggs de på komposten och täcks med ett lager halm och gödsel, och nästa vår har vi ny, fin jord till nästa omgång plantor. Bra återbruk! Den enda jorden vi köper in är plantjord på våren till frösådderna. Vi använder då alltid krav-certifierad jord.

Vi odlar enbart i kallväxthus. Det innebär att växthusen inte är uppvärmda, utan vi odlar helt med naturens gång. Vi odlar alltså bara på sommarhalvåret.

Chiliplantor får lätt ohyra, som till exempel bladlöss. För att förhindra angrepp odlar vi pollen- och nektarväxter för att locka till oss nyttoinsekter. Vi har gott om humlor, fjärilar, bin och nyckelpigor i våra växthus, vilket är jätteroligt. Dessa nyttoinsekterna hjälper även till med pollineringen. Att ha en god biologisk mångfald på gården är viktigt för oss.

Vi har två växthus, ett litet på 40 kvm och ett större på 170 kvm.

Chilin förädlar vi till olika sort-chilisåser för matlagning. Såserna har olika smak och styrka, och innehåller bara chili och vinäger. Inga tillsatser. Inga konstigheter. Bara den rena smaken från chilifrukterna.

Vi tillverkar chilin här på gården i vårt chili-kök. Allt görs småskaligt och hantverksmässigt.

Vi säljer chilisåserna till butiker och restauranger i hela Sverige. Vi vill att alla ska få möjlighet att upptäcka de fantastiska smakerna olika chili-sorter har, och hur enkla de är att använda i köket!

Vi säljer också såserna på lokala marknader i nordöstra Småland, ofta tillsammans med Bondens Torg.

Vilka är vi då? Jo, vi heter Mariana och Martin, och i december 2009 flyttade vi från Stockholm ut hit till den småländsk skogen. Genom åren har vi testat olika verksamheter på gården, vi har haft får, höns, äggproduktion, frilandsodling av grönsaker och en liten plantskola. Men nu arbetar vi helhjärtat med vår produktion av chilisåser.

Vi bor i Kristdala socken, i norra Oskarshamns kommun, som räknas som glesbygd. Vi har över en mil till närmsta busshållplats, över två mil till närmsta affär och nästan fem mil till närmsta stad. Men vi kan inte tänka oss att man kan bo bättre än så här!

På gården bor också hunden Fuffens, katten Sixten och minigrisarna Doris och Mr Darcy.

Vill du komma i kontakt med oss?

Epost: info@skalshult.se
Mobil: 070-511 41 75
070-27 29 194

Skälshult Gård
Slisshult Skälshult
593 73 Hjorted

chiliplantor

 

9 thoughts on “Om oss

 1. Therese Bergenhök

  Hej. Har ni fått tag på höns/kycklingar som ni vill ha? För just nu har jag fem Kindahöner som ruvar… och vill ni fortfarande ha kinda, så kan en ide vara att ni får låna mammahöna och köpa hennes kycklingar, när kycklingarna är ca10 veckor hämtar jag hem mammahöna! Är det intressant så får du gärna höra av dig! MvH Therese Bergenhök 073 7887224

 2. Anneli Eckervig

  Hej!
  Har inte tittat på er hemsida sedan vi pratades vid sist, men fick för mig att ta en titt idag. Oj, vad det har hänt saker! Det låter som om ni har fullt upp och börjar få det riktigt livat på gården. Kul att få följa ert arbete. Det måste ju verkligen kännas helt underbart för er nu när våren/sommaren äntligen gör entré och odlingarna kan börja.
  Hur går det för er med fåren/lammen? Är de på ingång? Har ni alla kycklingar kvar eller har katterna fått sig rejäla skrovmål? 🙂
  Jag skall tipsa mina och Marianas alla gamla arbetakamrater om er sida så de också kan få se lite fina bilder och läsa lite mysiga berättelser från vardagen.
  Ha det riktigt gott och lycka till………..
  Kram Anneli

 3. Åkarpsgården

  Hej!
  Hittade din annons på alternativ.nu
  Vi har tackor och ungtackor av leicesterras till salu!
  M3 status och blåtungevaccinerade. Vår besättning är med i fårkontrollen och sköts via Elitlamm.

  MVH My o Stefan
  0709-925918

 4. Lunkan på Bygg

  Hej Mariana!

  Kul att hitta till er hemsida. Saknade bara lite bilder på en härlig fight mellan dig dig och tuppen ……..

 5. anna rosengren

  Hej! Funderar på köpa goijibär buske , kan man frysa bären och använda dem i tex paj ?

 6. mariana

  Visst går det bra att frysa gojibär. Men frys dom helst nyskördade. Paj har jag aldrig gjort på gojibär, men det låter spännande. Det får vi nog testa någon gång! Annars är frysta bär gott i till exempel smoothies.

 7. Bertil Hagström

  Hej
  Hur fungerade ert blåa rep över hönsgården? Skyddade det motrovfåglarna? Hur blev det med snötyngd? Andra synpunkter?

  Bertil Hagström

 8. mariana

  Hej Bertil!
  Japp, det fungerade alldeles utmärkt mot rovfåglarna. Inte en enda incident. Inga problem med snön heller. Vi är väldigt nöjda med den här lösningen, förutom att det kanske inte är så snyggt.