Select Page

Småskalig odling och produktion av chilisås, djupt inne i den mörka småländska skogen.

Långt, långt in i den mörka småländska trollskogen hittar du Skälshult gård. Här, bland stenmurar, gärdesgårdar, gran och ek, finns vår småskaliga chiliodling. Här odlar vi olika sorters chili med stolthet, glädje och kärlek. Chilin använder vi i vår produktion av chilisås.

Vi älskar chili! Det är roligt att odla och underbart att använda i köket! Vi älskar nämligen också mat. Och olika sorters chili är verkligen ett måste för oss i köket. Till grönsaker, fisk, skaldjur och köttgrytor, men även till bakverk och choklad.

Att odla miljövänligt är en självklarhet för oss. För oss är det viktigt att hushålla med naturresurser och skapa en hållbar verksamhet, både för miljö, djur och människor.

Vi använder inga bekämpningsmedel i vår odling. Utsädet vi använder är alltid ekologiskt, när det finns. Vi köper i huvudsak våra fröer från Runåbergs Fröer. Vi har en egen brunn på gården, men är noga med att resurshålla med vattnet. För detta har vi installerat en solcellsdriven bevattningsanläggning, för att inte något vatten ska gå till spillo. Vi arbetar också aktivt för att ta hand om både natur- och kulturvärden på gården.

 gårdsbild

Så hur odlar vi då vår småländska chili?

Om vi börjar med jorden vi använder så är vi självförsörjande på detta. Vi har tre olika komposter i olika storlekar, som vi utgår ifrån när vi blandar vår egen jord. Komposten innehåller halm, kompost, växtrester och gödsel från en gård i närheten. När chiliplantorna är färdigskördade i oktober läggs de på komposten och täcks med ett lager halm och gödsel, och nästa vår har vi ny, fin jord till nästa omgång plantor. Bra återbruk! Den enda jorden vi köper in är plantjord på våren till frösådderna. Vi använder då alltid krav-certifierad jord.

Vi odlar enbart i kallväxthus. Det innebär att växthusen inte är uppvärmda, utan vi odlar helt med naturens gång. Vi odlar alltså bara på sommarhalvåret.

Chiliplantor får lätt ohyra, som till exempel bladlöss. För att förhindra angrepp odlar vi pollen- och nektarväxter för att locka till oss nyttoinsekter. Vi har gott om humlor, fjärilar, bin och nyckelpigor i våra växthus, vilket är jätteroligt. Dessa nyttoinsekterna hjälper även till med pollineringen. Att ha en god biologisk mångfald på gården är viktigt för oss.

Vi har två växthus, ett litet på 40 kvm och ett större på 170 kvm.

Chilin förädlar vi till olika sort-chilisåser för matlagning. Såserna har olika smak och styrka, och innehåller bara chili och vinäger. Inga tillsatser. Inga konstigheter. Bara den rena smaken från chilifrukterna.

Vi tillverkar chilin här på gården i vårt chili-kök. Allt görs småskaligt och hantverksmässigt.

Vi säljer chilisåserna till butiker och restauranger i hela Sverige. Vi vill att alla ska få möjlighet att upptäcka de fantastiska smakerna olika chili-sorter har, och hur enkla de är att använda i köket!

Vi säljer också såserna på lokala marknader i nordöstra Småland, ofta tillsammans med Bondens Torg.

Vilka är vi då? Jo, vi heter Mariana och Martin, och i december 2009 flyttade vi från Stockholm ut hit till den småländsk skogen. Genom åren har vi testat olika verksamheter på gården, vi har haft får, höns, äggproduktion, frilandsodling av grönsaker och en liten plantskola. Men nu arbetar vi helhjärtat med vår produktion av chilisåser.

Vi bor i Kristdala socken, i norra Oskarshamns kommun, som räknas som glesbygd. Vi har över en mil till närmsta busshållplats, över två mil till närmsta affär och nästan fem mil till närmsta stad. Men vi kan inte tänka oss att man kan bo bättre än så här!

På gården bor också hunden Fuffens, katten Sixten och minigrisarna Doris och Mr Darcy.