Hur vi torkar chilifrukter

Det finns många olika sätt man kan torka chilifrukter på. Det enklaste är att binda så kallade ristor. Det innebär att man trär en tråd igenom fästet på de skördade frukterna tills man fått ett långt band, som man sedan hänger upp på ett varmt och torrt ställe. Sedan får det helt enkelt hänga där tills det torkat. Fördelen är att det är enkelt, nackdelen att det tar tid och man har inte riktigt koll på själva torkningsprocessen.

Eldrimner har en kortfattad, bra information om torkning, den finns här: Torkning, Tips & Trix.

wptorkad-chili-nov13

Ett snabbt och kontrollerat sätt är att använda en så kallad svamp- eller grönsakstork. Dom brukar kosta från ett par hundralappar och uppåt, och jag tycker att det är väl investerade pengar. Här kan du ställa in exakta grader, och ibland även tid. Det här sättet använder vi för att torka chili för husbehov. Vi torkar på max 40 grader, för att behålla smak och kvalitet.

wpIMG_7676

Vi delar chilifrukterna i mindre delar innan vi torkar dom, då går det fortare. Fröerna får vara kvar. Viktmässigt blir det ungefär 10 procent kvar, när det är torkat. Runt 90 procent av vikten försvinner alltså i torkprocessen.

wpIMG_7545

Efter att dom är helt torra, kör vi dom i en mixer. Här man man välja om man vill ha lite större flakes, eller finare pulver.

wp024

Färdigtorkad Hot Lemon. Vi föredrar lite större bitar. Vill vi ha finare pulver, kör vi bitarna i en elektrisk kaffekvarn precis innan vi ska använda chilin. Vi tycker att smaken bevaras bättre i större bitar.

009

Färdigtorkad Ancho. En del sorter får annat namn när dom torkas. Poblano och Mulato Isleno blir Ancho. Orsaken till det är att smaken blir annorlunda torkad än färsk. Jättespännande!

chili-burk-jan15

Att ha en uppsättning färdigtorkad chili på hösten är underbart! Det är svårt att få tag på torkad sort-chili i butik, oftast finns bara “röd chili” – vad är det? Det finns hundratals olika röda chilisorter, som smakar olika. Bästa sättet är att odla och torka själv, då får man precis det man vill ha.